Hasznos információkat ismerhet meg a szabálytalanul működő webáruházakról, ezért érdemes internetes vásárlása előtt az adatbázisban tájékozódni. 

 

A jobb oldali kereső mezőbe kérjük írja be, hogy milyen adatra szeretne keresni (pl. vállalkozás neve, címe, ügy iratszáma, webáruház webcíme). Ha a vállalkozás megnevezésének csak egy részletét ismeri, azt is beírhatja.

 

Ha csak informálódni szeretne az adatbázisban szereplő vállalkozásokról, kifejezés beírása nélkül nyomja meg a keresőgombot, így a megjelenő találati listában az összes vállalkozás adata megjelenik.

 

A listában szereplő honlap nevére kattintva megtekintheti az üggyel kapcsolatos részletes információkat.

 

A honlap célja

A kormány számára kiemelten fontos a magyar vásárlók tudatos döntéseinek a segítése mind a hagyományos, mind az online kereskedelemben. Az internetes vásárlások során jelentős segítséget ad a honlapon található adatbázis, amely azokat a webáruházakat tartalmazza, akik jogsértést követtek el és a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság jogerős döntést hozott velük szemben. Az oldalon szereplő jogsértő webáruházak a közzétételtől számított 2 évig láthatóak. A tapasztalatok alapján ezen időszak alatt a vállalkozások többsége teljesíti a velük kapcsolatban hozott határozatban foglaltakat és javítja esetleges hiányosságait. Ezekről az online üzletekről is tájékoztatást nyújt az adatbázis, zöld színnel feltüntetve az együttműködő webáruházakat.

Az adatbázisban az adott webáruházról minden fontos adat megtalálható. A feltüntetett információk tartalmazzák a jogsértő vállalkozás nevét, székhelyét, honlapjának címét, magát az anonimizált közigazgatási vagy bírósági döntést, a megsértett jogszabályi rendelkezés megjelölését, illetve a közzétételt és honlapról történő levétel időpontját is. Ezen túl az oldalon történő könnyebb keresés érdekében külön lehet szűrni a vállalkozások között akár név, akár időpont, akár a székhely, akár a jogsértés típusa szerint is.